Реєстр адрес і Реєстр будівель та споруд: уніфікація даних у сфері нерухомості

07.05.2024

Реєстр адрес і Реєстр будівель та споруд: уніфікація даних у сфері нерухомості
Автор фото: Ton Rumble, джерело: Unsplash

5 березня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо створення у складі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва трьох реєстрів. До цих реєстрів відносяться реєстр адміністративно-територіальних одиниць, реєстр адрес і реєстр будівель та споруд. Проєкт реалізується Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури за участю Міністерства цифрової трансформації. Наповненням реєстрів будуть займатися фахівці органів місцевого самоврядування, які саме проходять навчання або готуються до нього.

Зупинимося коротко на кожному з реєстрів — яку інформацію вони міститимуть.

Реєстр адміністративно-територіальних одиниць (ЄДРАТО) накопичуватиме дані про адміністративно-територіальні одиниці та території територіальних громад. До цих даних відносяться код, категорія, назва, відомості про адміністративний центр адміністративно-територіальні одиниці, відомості про приналежність населеного пункту до територіальної одиниці вищого рівня, історичні дані та їх джерело.

Єдиний державний реєстр адрес (ЄДРА) міститиме інформацію про поіменовані об’єкти, вулиці та адреси, а саме їх ідентифікатори, типи та назви, геопросторові дані та номери.

Реєстр будівель та споруд (РБС) зберігатиме інформацію про будівлі, споруди, приміщення та їх технічні характеристики. До такої інформації відносяться ідентифікатори, статус, поверховість, площа, висота, плани поверхів, кількість приміщень, матеріали, енергоефективність, інженерні системи, історичні дані тощо.

Таким чином, кожен населений пункт, вулиця чи будівля матиме унікальний ідентифікатор і коректні прив’язки до інших об'єктів. Створення цих реєстрів дозволить уніфікувати дані про адміністративно-територіальні одиниці, будівлі, споруди та їх адреси, пов’язати між собою інформаційні системи різних рівнів управління, вдосконалити електронні послуги та сервіси та усунути недоліки, які виникають через наявну невідповідність даних.

Система “Наш Дім” інтегрована з реєстрами адміністративно-територіальних одиниць, адрес, будівель та споруд. Завдяки цьому користувачі системи матимуть доступ до повної та вірогідної інформації про багатоквартирні будинки в Україні.